Пазарът за яйца в страната остава без съществени промени

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Средните цени на едро и на дребно на яйца за страната остават без съществена промяна спрямо предходната седмица. Това се казва в анализ на агроминистерството за периода 30 август – 6 септември 2017 г.

Средно за страната, цената на яйца – размер L в големите супермаркети се задържа на ниво от 0,28 лв./бр. По области стойностите варират от 0,24 лв./бр. (Шумен) до 0,30 лв./бр. В сравнение с предходната седмица, в дванадесет области се наблюдават разнопосочни ценови изменения в границите от -0,02 лв./бр. до +0,02 лв./бр.

През изтеклата седмица средните цени на дребно на яйцата в другите търговски обекти (ДТО) остават 0,23 лв./бр. за размер M и 0,25 лв./бр. за размер L.

През наблюдавания период средните за страната цени на дребно на яйца в големите супермаркети са по-високи от тези в по-малките търговски обекти – с 0,01 лв./бр. при размер М и с 0,03 лв./бр. при размер L. Най-голяма разлика в тази посока се отчита за размер М в Търговище – 0,04 лв./бр., а за размер L – в Силистра и Търговище – 0,06 лв./бр. В четири области цените на яйца – размер М в ДТО са с до 0,02 лв./бр. (Варна) по-високи от тези в ГТВ.

Маржът между цените на едро на яйца – размер М и тези на дребно е средно 0,04 лв./бр. за ГТВ и 0,03 лв./бр. за ДТО, като най-голяма разлика е налице за големите супермаркети във Велико Търново, Русе, Хасково и Ямбол – 0,06 лв./бр., а за по-малките магазини в Хасково – 0,06 лв./бр. В Смолян яйцата се предлагат на дребно на по-ниски цени от тази на едро, с 0,01 лв./бр. в ГТВ и с 0,03 лв./бр. в ДТО.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА