88% от преработените ни зеленчуци са от родни производители

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

88% от преработените пресни зеленчуци в страната са от родни производители. Доставките от ЕС са 5%, а вносът от трети страни е 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите с 39%, следва пиперът с 26%, и  патладжанът с 6%. В страната са преработени 103.1 хил. тона пресни зеленчуци. Това показват данни на агроминистерството за дейността на 183 предприятия през 2016 година.

Готовата продукция от зеленчуци е 91.7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите, включително от гъби и от картофи е 57%, замразените зеленчуци са 20%, а концентратите и соковете представляват 13%. Тези три основни артикула съставят 90% от произведената продукция от зеленчуци.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 43%, изпращанията за ЕС са 19%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад в края на 2016 година е 30%.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама