10 съвета за по-разкошни и трайни лалета

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
5 Минути

Лалетата впечатляват с прекрасни цветове през пролетта, но не са издържливи. С няколко трика обаче може да удължите живота им и да се насладите по-дълго на свежестта им.

Всичко започва от луковицата

Отваряйте си очите, когато избирате луковицата. Важен белег за качество е големината на луковицата. Ако изберете по-едра, ще получите по-силно растение с едри цветове. Огледайте добре луковицата – тя трябва да бъде твърда и ненаранена.  Ако търсите нови сортове, не се бавете, защото обикновено те се изчерпват през септември. През декември е време за намаления. Добре е да засадите луковиците преди Нова година, за да си гарантирате безпроблемно израстване на цветето.

Пясъчно легло срещу влагалалета 2

Прародителите на лалетата произхождат от степите и планинските региони на Западна Азия. Континенталният климат на Европа обаче ги изсушава през лятото. Това е и причината вегетационния цикъл на лалета да завърши още през юни. Те не издържат на влажен климат и ако градинарите не могат да променят климата, то поне могат да повлияят на състава на почвата. Ако отглеждате тези цветя на сравнително влажна почва, необходимо е да им осигурите песъчлива почва с дебелина около 3 до 5 см. Тя ще действа като дренаж и няма да позволява луковиците да подгизват.

Садете на малки групи

Често виждаме в градините лалетата да са засадени поединично тук-там. Според градинарите обаче това е разхищение. За да може лалето да разгърне оптимално своя потенциал, е необходимо да се засади в група с поне още 10 лалета.

Лалетата в саксии изглеждат добре, ако са засадени между други растения. Задължително е обаче почвата да е добре дренирана и саксията да е достатъчно дълбока. Затова може да напълните голяма саксия с обикновена пръст за цветя и пясък в съотношение 3:1. Ако засадите луковиците или корените на растенията в различни пластове на саксията, ще получите пищна растителност при цъфтежа.

Отрежете увехналите цветове

3Още щом лалето завехне, отрежете венчелистчето, за да предотвратите достъпа на енергия до семената. Така ще увеличите и вероятността да излезе цвят от луковицата и през следващата пролет. Стъблата на отрязаните венчелистчета може да оставите, докато също изсъхнат.

Има надежден метод да се погрижите за луковиците през лятото. Когато цветовете на лалето започнат да увяхват, загребете  луковицата заедно с пръстта и я сложете в кутия с пясък. Може да подредите луковиците по цветове или по сортове. След това сложете кутията на топло, сухо място. До времето за садене през септември листата съвсем ще са изсъхнали. Отрежете ги и засадете отново луковиците в пясъка.

Сигурна защита от полевки

Гризачът обича луковиците на лалето, но може да ги защитите. Първо изкопайте дупка за лалетата. 4После вземете мрежа от фина тел и отрежете от нея няколко части, разположете ги в дупката така, че да направите кошничка с височина 15 см. Така ще имате защита срещу неприятеля. Ако нямате проблеми с полевката, може да използвате и с ръчен уред за засаждане на луковици.

В края на вегетационния си период лалетата се прибират отново в луковиците. За да увеличите шансовете да покарат нови цветя през следващата година, може да подхраните цветята с допълнителни хранителни вещества. Използвайте минерален тор, който се поема бързо и добре от растенията.

Диви лалета в саксия

 

лалета 1(
Четете още: Съвет от есента: Малки, големи и още по-големи луковици в саксии

Ако обичате да експериментирате, може да кръстосате сами лалета. През лятото съберете луковиците, а през есента ги засадете в саксии пълни с пясък и земя в съотношение 1:1. След това преместете саксиите в парник, където би трябвало първите семена да покълнат в ранна зима. Младите растения може да култивирате в саксии до следващата есен, като от време навреме трябва да ги подхранвате с торове. През септември може да преместите луковиците в парник, където може да цъфнат след две години. Резултатите винаги са интересни, защото лалетата лесно се кръстосват.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА