За първи път морско пристанище ще бъде гастрономическа столица на Испания. От 1 януари 2017 г. титлата се присъжда на андалузкият град Уелва. На този ден Толедо предава пълномощията, които владееше в продължение на една година.
На финала за престижното звание Уелва се състезаваше с Куенка, но спечели по две причини. Преди всичко кухнята на Куенка и сегашната гастрономическа столица Толедо са от един и същи регион – Ла-Манча, което предполага, че са подобни. Освен това везните са наклонени и от невероятната активност на жителите на Андалусия, които буквално са заляли журито с картички и съобщения в подкрепа на любимия град.
Но за авторитетното жури най-голямо значение са имали знаменитите специалитети на Уелва – хамон хабуго (jamón de Jabugo), белите скариди, ягоди, оцет и портокалово вино.
Прави впечатление, че Уелва става столица на гастрономията в годината, когато се отбелязват 525 години от откриването на Америка, а именно от бреговете на Андалусия са потеглили корабите на Христофор Колумб. Новият свят обогати кухнята на Испания и Европа с такива обичани вече продукти като какаото, доматите, картофите, мангото и папаята. Испания избира гастрономическа столица от 2012 г.