До 8 млн. лв губи бюджетът от отпадане на ДДС върху дарени храни

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

7-8 млн. лв ще е потенциалната загуба за бюджета от отпадане на ДДС върху дарените храни, при условие, че 0,5% от целия оборот на хранителни стоки, които се търгуват, бъдe дарен и съответно не се обложи с данък “Добавена стойност”, това каза финансовият министър Владислав Горанов днес след среща с представители на хранителния бранш, на Българската православна църква, директора на Хранителната банка и омбудсмана. Това е допустимо за бюджета, можем да си го позволим, коментира Горанов. Контролът върху качеството на храните ще се запази такъв, какъвто е и към момента.

По думите на финансовия министър ще бъдат съставени два списъка, по които ще действат новите правила за даряване на храни. Единият ще касае храните, които могат да бъдат дарявани и в какъв срок преди изтичане срока им на годност може да бъдат безвъзмездно предостъпени за хора в нужда. Така различните храни ще имат различен срок за даряване, тъй като първоначално заложеният срок от 30 дни не е практично решение, стана ясно от думите на Горанов. Този списък трябва да бъде изготвен от земеделския и здравния министри. Социалният министър от своя страна трябва да направи друг списък – с бенефициентите, на които Българската хранителна банка може да разпредели хранителни дарения, като се следва политиката за най-нуждаещи се.

Газираните напитки не би трябвало да се ползват от облекченията за ДДС, това мнение изказа Владислав Горанов, но уточни, че целесъобразността ще бъде решавана от министрите на земеделието и храните и на здравеопазването.

Министър Горанов представи пред колегите си текстове, които имат за цел да предотвратят недобросъвестното възползване от данъчните облекчения за хранителни дарения.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА