Октоберфест по български

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Днес започва Октоберфест в Германия. Ако сте далеч от погълнатия от фестивален дух Мюнхен, предлагаме утеха – любопитна информация за бирата, която спокойно можете да комбинирате с български наденички.

Около 90% от бирата всъщност е вода. Именно водата е основна съставка в пивоварната индустрия, наред с малца, хмела и пивните дрожди. Тя се използва от накисването на ечемика до производството на кехлибарената напитка. Често характерните за някоя бира особености се дължат на водата, която се влага в производството. Светлото пиво тип “Пилзен” например се получава благодарение на по-меката вода, а за тъмно пиво е необходима вода с по-голяма твърдост, става ясно от “Пътеводител на българската бира”, издание на Съюза на пивоварите в България.ечемик-бира

Малцът, друга неизменна за пивото съставка, представлява покълнала при определени условия зърнена култура – обикновено ечемик или пшеница. Първите количества бира се правели като хората оставяли дъжда да намокри зърната. Така те естествено пониквали, а после слънцето изигравало своята роля и ги изсушавало. Днес вече технологиите владеят процеса до съвършенство.

Горчивината на бирата се дължи на хмела. Съставката с форма на шишарки придава характерния вкус и аромат на пивото. Хмелът има роля в стабилизацията на напитката и за образуването на така типичната пяна. Има различни сортове хмел – с различни аромати и горчивина.

Алкохолната ферментация на сместа, която впоследствие се превръща в бира, се дължи на пивните дрожди. Те също играят важна роля за вкуса и аромата в бирената чаша.

И за финал – дори да не сте на Октоберфест, в края на съботния работен ден, можете да потопите сетивата си в халба родна бира.

Четете още: Октоберфест започва, пилето и бирата поскъпват

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама