Четири наредби ще улеснят потребителите да се ориентират в качеството и произхода на млечните продукти. Това заяви пред БНР Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите в България. Наредбите са в процедура на обществено обсъждане и се очаква да засегнат пряко производството и качеството на млечните храни.
“Повече от 90 процента от млечните продукти, предлагани в заведенията за хранене, са имитиращи и със съмнителен произход. С новата наредба аналогови продукти, които имитират млечните продукти, могат да бъдат продавани на крайния потребител единствено в крайна опаковка от производител. Ако наредбата успее да се реализира, се изключва по всякакъв начин консумацията на аналогови продукти в заведенията”, каза още Симеон Присадашки.
“Качеството на млякото е най-изоставащият фактор в сектора. Освен това в последните години много имитиращи продукти започнаха да заместват млечните продукти, което доведе до изместване на стандартите и разбиранията какво представлява качественият продукт, допълни Присадашки. По неговите думи едва 30% от консумираните на пазара продукти са от 100% чисто мляко.