МЗХ: 90 % от производството на череши и кайсии в страната е за българския пазар

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

90 % от производството на череши и кайсии е за българския пазар през последните 5 години. Това посочват от МЗХ в писмо до БАН. То е във връзка с годишния анализ на БАН и по-скоро темата „Аграрният сектор като фактор за икономическото развитие на България“. От МЗХ считат, че представеният анализ акцентира основно върху данни, очертаващи негативни тенденции в развитието на сектора, не отчитайки позитивите.

Така например направената констатация за спада в производството на традиционни продукти и вътрешното потребление се разминава с официалните данни. Според МЗХ вътрешното потребление на повечето от селскостопанските продукти се задоволява предимно от местно производство. За последните 5 години за продукти като хляб, агнешко месо, яйца, кисело мляко, краве сирене, кашкавал, череши и кайсии българското производство формира над 90 % от вътрешното потребление. Малко по- нисък е този дял при прясното мляко, телешкото месо, доматите, краставиците, пипера, ябълките и прасковите – от 60 % до 80 %. Изключените правят свинското и пилешко месо, от които се внасят значителни количества.

Анализът не отчита и положителните тенденции в развитието на износа на селскостопански стоки. Тази търговия формира положително салдо, което през 2015 г. надхвърля 2 млрд. лв. През последните 15 години има тенденция на увеличен износ на аграрни стоки. От малко над 2 млрд. лв. през 2006 г., през периода 2013- 2015 г. стойността му се движи между 7 и 8 млрд. лв.  Водещи групи в експорта са зърнените и маслодайните култури, следвани от тютюн и цигари, сирена, тестени продукти, храни за животни, меса и вино.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА