140 % повече продукция при картофите

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

140 % повече продукция при картофите. Това показват оперативните данни на МЗХ.  Реколтирани са  11,6 хил. тона картофи, като средният добив е 987 кг. от декар.  Събрани са 345 тона домати, 42 тона пипер и 3 тона дини. Продукцията от домати и пипер е съответно с 55,1% и 88,9% под нивото, отчетено към същия период на предходната година. При доматите и пипера се наблюдава понижение на средния добив с 35,6% и 61,7%.

Жътвата на есенници вече стартира и първите количества са прибрани – 84 тона пшеница, 26,9 хил. тона ечемик и 100 тона маслодайна рапица. В сравнение със същия период на 2015 г., продукцията от ечемик е с 9,3% повече, докато тази от маслодайна рапица е със 78,6% по-малко.

През последната седмица през Пристанище Варна – 1  не е реализиран експорт на пшеница, ечемик и рапица. Общото количество, преминало през порта от 01.07.2015 г. до 19.06.2016 г. е с 34,8% повече спрямо същия период на предходната пазарна година, възлизайки на 1, 7 хил. тона. В същото време, износът на ечемик и рапица през пристанището се осъществява с по-бавни темпове от миналогодишния, като до момента са изнесени съответно с около 17% и 42% по-малко количества.

Има повишение и при вноса, и при износа на зеленчуци за цялата страна, съответно с 5, 8 % и 11, 1 %.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА