Тест на Асоциация на активните потребители показва: В над 1/3 от изпитаните краве масла няма млечна мазнина

Лилия Александрова
Лилия Александрова
4 Минути

Типичното краве масло (съгласно международната система CODEX) е с 80-82% масленост и 16% водно съдържание. Просто е и се прилага не само в България, но и в цяла Европа. Поради тази причина резултатите от проведените тестове за качество би трябвало да са скучни и продуктите почти да не се отличават един от друг. От Асоциацията на активните потребители обаче алармират, че резултатите и от две техни изследвания установяват редица сериозни нарушения.

Резултатите от двете лаборатории са идентични и категорични – отново, както и през септември 2014 г., от Асоциацията установяват наличие на немлечна мазнина в 4 от 10 продукта, което представлява над 1/3 от изпитаните масла. При една проба то достига до изумителните 64%. В останалите проби, където е установено това нарушение, то варира между 10 и 48%. Маслата, в които се откриват примеси са произведени от три компании. При две от тях, Хранинвест и Miltex, същото нарушение беше засечено при предишното ни изследване през 2014 г. и е очевидно, че тези фирми не са се повлияли нито от обществените негативни настроения, нито от надзора на БАБХ. Влаганите заместители на млечната мазнина могат да бъдат растителни масла (напр. палмово масло), но могат да бъдат и хидрогенирани отпадъчни мазнини, свинска мас и др. Същите 4 продукта се характеризират и със завишено съдържание на вода, което не е декларирано на етикета. При три от марките съдържанието на вода не беше декларирано на етикета.

В рамките на изследването са били тествани следните търговски марки: Бор-Чвор, Немско краве масло (Molkerel Ammerland), Саяна краве масло, Краве масло “Вълчев”, Краве масло СВА, Краве масло “Miltex”, Millker butter, Краве масло екстра (Профи Милк), Краве масло (Хранинвест), Домлян краве масло.

Правила и нарушения

Според законодателството, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като “имитиращи”, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. В почти всеки магазин може да се открие отделен щанд с имитиращи продукти, където етикетите коректно отразяват съдържанието. Тестовете обаче показват, че някои производители на “имитиращи продукти” не отбелязват това на етикетите, с което нарушават закона и мамят потребителите.

При определени обстоятелства, вложените немлечни мазнини могат да са и опасни за здравето на хората. Имитиращите мазнини и повечето вода са благодатна среда за развитие на патогенни микроорганизми. Впрочем всяка необявена съставка може да бъде опасна за здравето на хора чувствителни към нея.

Защо едни производители могат да произвеждат и обозначават коректно, а други не?

Отговорът е очевиден, според Асоциацията – за да печелят повече на гърба на потребителите и конкурентите. Затова и решаването на този проблем трябва да тръгне от нас самите, категорични са експертите. Време е да изискваме повече от надзорния орган и да сигнализираме при всяко съмнение за нередност. При това не само в магазините. Нашите съмнения са, че имитиращи продукти масово се предлагат в местата за обществено хранене като хотели, училищни столове, болници и др. Очевидна индикация за това е, че в единствената разфасовка от 10 гр. (която се използва масово от хотелите) открихме немлечна мазнина.

Табличен формат на изследването може да видите ТУК. 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА