Повишение на цените на ечемика в ЕС очакват експерти

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Очакваният спад в глобалното производство на ечемик повиши очакванията на Европейската комисия за стойността на културата в Европейския съюз през настоящата стопанска година, се казва в анализ на британската агенция за анализи в селското стопанство Home Grown Cereals Authority (HGCA), предава agriland.ie.

Причина за тази прогноза са очакванията за спад в производството в Украйна заради неблагоприятното време по време на сеитба миналата есен. В следствие на това износът от страната се очаква да бъде само 9% от световния през 2015/16 г., което може да се сравни с 16% през предходната стопанска година. Тези ефекти обаче може да бъдат преодолени, ако щетите от развихрилия се в момента ураган Ел Ниньо в Австралия не са големи.

Засега прогнозите са, че производството на ечемик в основните производители ЕС, Украйна, Австралия, Канад,а Аржентина и Русия ще паднат с около 6% до 101 млн.т. Това би било най-малкото количество от стопанската 2012/13 г. насам, когато световното производство бе 96 млн.т.

„Всичко обаче е относително“, казва Хелън Плант, борсов анализатор от Home Grown Cereals Authority. „Очакваме ниски цени на зърнените култури като цяло. Световното производство ще достигне 2 млрд. тона тази година. Това включва царевицата, пшеницата, ечемика и соргото, но не и ориза. На ечемика се пада 7% от дела в тази прогноза.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА