Увеличен е кредитният ресурс на ДФЗ за проекти по ПРСР

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Татяна Ангелова, зам.-изпълнителен директор на ДФЗ, каза, че с цел осигуряване на финансов ресурс за реализиране на проектите по ПРСР фондът вече трета година прилага схемата за рефинансиране със средства от ДФЗ на търговските банки за отпускане на средства за одобрени проекти със сключени договори по мерки 121, 122, 123, 311, 312 и 322. По условията на тази схема фондът работи с 22 търговски банки от общо 24. Размерът на лихвения процент, който фондът дава, е до 7% и е фиксиран за целия период, а периодът на кредита е 60 месеца – срок за усвояване и гратисен период.  През настоящата година са направени някои изменения в схемата – разширен е обхватът й, за да се обхване по-широк кръг от бенефициенти. Вече се кредитират проекти и по мярка 41 – Прилагане на стратегии за местно развитие, обясни Татяна Ангелова.

Ангелова посочи, че е увеличен ресурсът на кредитите, които фондът отпуска – на 1 млн. лв по всички мерки с изключение на мярка 123, където няма лимит. Срокът за прилагане на схемата е до 30.04.2015 г. До момента през 2014 г. ДФЗ е отпуснал 51 кредита по ПРСР. Общата им инвестиционна стойност е 34 млн. лв., а общата стойност на кредитите – близо 14,5 млн.

За 2014 г. са одобрени 14 вида помощи, които фондът прилага, като до настоящия момент са изплатени около 60,3 млн. лв от общия бюджет от 84 млн. лв. От изплатените средства приблизително 58 млн. лв са за животновъдния сектор.

Ангелова посочи, че в момента се обработват заявленията за пропаднали площи и в най-скоро време ще започне изплащането на средствата като срокът е до 15-и септември, но тя каза, че намеренията са обезщетенията да бъдат платени по-рано. Предстои изплащането на средства за хуманно отношение към свине и птици – втори транш. Ще бъде изплатена и помощ по de minimis за оризопроизводители – 7,2 лв на дка. Производителите на памук пък ще получат по 580 лв на хектар. До края на годината ще бъде изплатена и помощта за имунопрофилактиката при животните в размер на 10 млн. лв, посочи Татяна Ангелова.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА