Досега по ОП „Рибарство” 2007-2013 г. са договорирани 98% от средствата

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

До момента са договорирани 98% от средствата по оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство” 2007-2013, а 48% са изплатените средства. Очаква се на 100% всичко да бъде усвоено. Това обяви зам.-министърът на земеделието в оставка Валентина Маринова. „Променихме част от нормативната база, която създаваше ограничения бенефициентите да се възползват от европейските средства. През седмица сме променили отново Наредба 15, която дава възможност местните инициативни групи да бъдат по-удовлетворени. Техните проекти са повече от 29 в шестте региона.“, каза още тя.

Зам.-министър Маринова обяви, че вече има спечелени проекти по първа, втора и трета ос на двата стълба Рибарство и Аквакултури – около 320 проекта, по-голямата част от тях изпълнени и са за производство на шаран и толстолоб. Според нея всичко, което се произвежда, трябва да се предложи на тържищата, които министерството и агенциите трябва да администрират, за да има информация за потреблението. Тя каза също, че единственият положителен износ за миналата година е от аквакултури.

В новия програмен период отглеждането на аквакултури ще бъде приоритет, но след като се наложат видове, които са перспективни и се търсят. Идеята е да е работещ проектът и да има устойчивост, затова по мярка 3.2 ще се използват данни не само от наши научни институти, но и от европейски научни обсерватории, за да се знае какво се налага в момента на пазара. Сред големите отворени за нас пазари са Азия и Япония.

През новия период също така ще се даде възможност на действащи рибари да кандидатстват по мярка 311 и да си направят къща за гости, да развиват туристическа дейност. За това разширяване на дейността те могат да работят заедно с НПО.

Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА