НПО настояват ЕС да спазва принципа на предпазливост в преговорите за търговско споразумение със САЩ

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Европейски икономически и социален комитет (ЕИСК) призова Европейската комисия да се придържа към „принципа на предпазливост“, когато преговаря със САЩ за свободна двустранна търговия на фермерски и хранителни продукти – така нареченото Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции. Това съобщава Agra Europe.

ЕИСК отбелязва, че за разлика от почти всички двустранни търговски споразумения между ЕС и САЩ само 20% от възможните спестявания ще са от отпадане на тарифите, като много повече приходи може да бъдат спечелени, ако се премахнат нетарифните бариери пред свободната търговия. Според становището на ЕИСК двете страни трябва да бъдат още по-активни в опитите си да смекчат или премахнат тези пречки и това трябва да бъде направено по най-подходящ начин.

Повечето мита, свързани с търговията между ЕС и САЩ вече са намалени, но някои все още са високи, например при хранителни продукти като захар, млечни продукти и някои зеленчуци. Особено високи са митата за рибни, месни, пълнозърнести продукти и шоколад от ЕС.

Докато САЩ взима решенията относно съвместимостта и хармонизацията на правилата за производство и продажба на чуждестранни хранителни стоки на базата на научни принципи, подходът на ЕС в това отношение е базиран на така наречения „принцип на предпазливост“, заложен в Договора от Лисабон. Този принцип гласи, че ако няма достатъчни научни доказателства за безопасността на даден хранителен продукт, важи правилото, че този продукт не трябва да влияе неблагоприятно върху човешкото или животинското здраве или върху околната среда. Това  трябва да се има предвид в преговорите между двете страни, се казва в позицията на ЕИСК.

ЕИСК също така предлага да се създаде комитет, който да се ангажира с развитието на малките и средни предприятия (МСП). Той би могъл да съдейства на МСП да разберат в максимална степен споразумението между двете държави и да извлекат максимални ползи от него.

Досега ЕС и САЩ са провели пет кръга от преговори за свободна търговия. Те обмениха предложения както за елиминиране на техническите бариери пред свободната търговия, така и за хармонизиране на фитосанитарните мерки в близко бъдеще. Двете страни обмениха и предложения за премахване на митата, но Комисията е недоволна от първоначалната оферта на САЩ, която тя определя като „по-малко амбициозна в сравнение с тази на ЕС“. Различията, които предстои двете страни да преодолеят, са свързани с генетично модифицираните култури, признаването на защитените продукти и методите за производство на месни продукти.

Комисията трябва да вземе предвид позицията на ЕИСК, но не е длъжна да вземе мерки за изпълнението й, защото ЕИСК е само консултативен орган на ЕС. Комитетът е структура в рамките на Европейския съюз, която представлява организираното гражданско общество в Европа пред другите структури на съюза. Част от него са представители на различни организации на работодателите, работниците и фермерски асоциации, сред които и Копа Коджека.

Следващият кръг от преговори по споразумението ще се проведе в Брюксел между 14 и 18 юли.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА