Прогноза за световното производство на пшеница и маслодайни култури през 2014/15 г.

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

MDA EarthSat Weather (Cropcast)  повиши прогнозата си за световното производство на пшеница до 686.9 млн. тона през стопанската 2014/15 г., което е с 2.2 млн. тона повече в сравнение прогнозата от миналата седмица. Причината е в променените очаквания за реколтите в Бразилия и Аржентина, предава Agra Europe.

Производството на маслодайни култури през 2014/15 г. беше намалено до 498.29 млн. тона, с 230 000 тона по-малко в сравнение с прогнозата от последната седмица. Основание за прогнозата са намалените очаквания за реколтата от слънчоглед в Украйна.

Всички тези прогнози се дължат на следните промени във времето по света:

През последната седмица значителни валежи паднаха в източните райони на Европа, особено в Румъния, България и държавите от бивша Югославия (Сърбия, Словения, Босна и Херцеговина, Хърватия, Монтенегро и Македония). Влажността на почвата се подобри, с което се повишиха очакванията за добиви на пшеница, ечемик и рапица в тези райони. В същото време Унгария, западна Германия и Франция продължават да страдат от липса на дъжд. Дъждовете, които паднаха през последните дни в югоизточна Европа, бяха благоприятни за пшеницата и ечемика. За сметка на това сушата в северните и централните части на Европа продължава да стресира културите.

Студените температури в равнините на САЩ причиниха вреди на пшеницата, но се очаква дъждовете от тази седмица да подобрят влажността. Силните дъждове наложиха забавяне в събирането на реколтата от соя в южна и централна Бразилия, но по-сухото време в Аржентина позволява тази дейност да върви добре. През тази седмица се очакват дъждове в Унгария, северна и южна Италия, но не са такива прогнозите за Германия и североизточна Франция.

През последната седмица значителни валежи паднаха в централните и югоизточните части на Украйна, северен Беларус и западния и южния Централен регион на Русия. Това повиши влажността при зимната пшеница. Очакват се още валежи в южна Украйна, но ще има суша в северните централни части на страната, както и в южен Беларус и северния Централен регион на Русия.

Латинска Америка и Азия

Изобилни валежи имаше в централните и южни райони на Бразилия през последната седмица. Те забавиха сеитбата на соя и първата реколта от царевица, но подобриха влажността на почвата при царевица сафрина. Поради валежи се очаква забавяне в събирането на реколтата от соя.

Липсата на значителни валежи позволи нормално събиране на реколтата от соя в Аржентина – тенденция, която се очаква да продължи и през тази седмица. Докато влажността на почвата в югозападните райони на Китай благоприятства растежа на пшеницата, североизточните райони остават сухи. Сухото време в по-голямата част от Австралия благоприятства събирането на реколтата от сорго, което ще продължи добре и през тази седмица. Достатъчно валежи през миналата седмица имаше в югоизточна Азия, но сушата е продължителна в източната част на Малайзийския полуостров и в североизточна Източна Малайзия.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА