Изнасяме сирене от вносно мляко заради несъответствие с евростандартите

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Български производители на сирене изнасят продукция от вносно мляко. У нас има дефицит на качествена суровина и се налага недостигът да се компенсира с внос. Така се правят над 30% от сирената и кашкавалите. Това заяви за “Преса” доц. д-р Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически анализи на селското стопанство в Института за аграрна икономика.

Въпреки че производството на мляко у нас постоянно се свива, от 2008 г. има увеличение на износа на млечни продукти. През 2008 г. той е бил 32 809 тона, а през 2012 г. вече 46 692 тона. Според данните през същата година сме внесли 92 952 тона мляко и млечни продукти от ЕС. Огромната част от тях са млечни концентрати.

Повече от половината от кравите у нас се отглеждат във ферми, които не отговарят на евростандартите. Затова от тяхното мляко не се прави сирене за износ. Освен това продуктивността на говедата ни е много ниска. Средно в ЕС една крава дава 6 692 кг мляко годишно, а у нас само 3 670. В България са останали едва 300 000 животни. През 80-те години на XX век те са били над милион.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА