Изнасяме сирене от вносно мляко заради несъответствие с евростандартите

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Български производители на сирене изнасят продукция от вносно мляко. У нас има дефицит на качествена суровина и се налага недостигът да се компенсира с внос. Така се правят над 30% от сирената и кашкавалите. Това заяви за “Преса” доц. д-р Божидар Иванов, ръководител на Центъра за икономически анализи на селското стопанство в Института за аграрна икономика.

Въпреки че производството на мляко у нас постоянно се свива, от 2008 г. има увеличение на износа на млечни продукти. През 2008 г. той е бил 32 809 тона, а през 2012 г. вече 46 692 тона. Според данните през същата година сме внесли 92 952 тона мляко и млечни продукти от ЕС. Огромната част от тях са млечни концентрати.

Повече от половината от кравите у нас се отглеждат във ферми, които не отговарят на евростандартите. Затова от тяхното мляко не се прави сирене за износ. Освен това продуктивността на говедата ни е много ниска. Средно в ЕС една крава дава 6 692 кг мляко годишно, а у нас само 3 670. В България са останали едва 300 000 животни. През 80-те години на XX век те са били над милион.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама