Полша, Обединеното кралство, Украйна и Турция превземат пазарите на пилешко

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Полша, Обединеното кралство, Турция и Украйна са сред малкото страни, които са разширили дела си на пилешко месо на световните пазари през 2013 г., когато повечето от износители на птиче са свили износа си, съобщава Agra Europe.

Полша  докладва за значителен ръст на експорта си – с 13% повече спрямо предходната година или общо 470 545 т. Повишението се е формирало благодарение на износа за ЕС, където водещо е било Обединеното кралство, което е изкупило 62 229 т. Чешката република, Холандия и Германия са други страни, които са купили повече пилешко от Полша през 2013 г. Износът за България се е увеличил с над една трета и е достигнал 32 259 т., а екпортът за Русия е нараснал двойно.

Освен ръст на европейския пазар, Полша регистрира успеваемост и в експорта на пилешко за Китай, Бенин и Конго.

Обединеното кралство е завишило износа си на пилешко с 11%, а продажбите на Унгария и Литва са нараснали с по 10%.

Като най-динамичен износител на пилешко месо се е утвърдила Украйна, която е реализирала с 80% повече бройлери спрямо 2012 г. или 145 673 т. Над една четвърт от тях са изнесени за руския пазар.

Турция “чука на вратата” на държавите, които формират топ 10 на износ на птиче месо, след като през 2013 г. е изнесла почти пет пъти повече спрямо предходната година.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА