Производството на говеждо в ЕС ще се възстанови тази година. Очаква се да се повиши и консумацията му спрямо 2013 г., това са резултатите от работата на послдната Европейска група за прогнозиране на говеждото, пише Agra Europe.
През изминалата година производството на говеждо в първите 15 страни членки на ЕС спадна с 4% до 6,6 млн. тона, заради регистрираното намаляване на производството в Германия, Италия, Франция и САЩ, казва Оен Кели, бизнес анализатор в ирландския хранителен борд.
Прогнозите са, че тази година ще се повиши с 6% производството на говеждо месо в Ирландия, очаква се ръст също и в Холандия, и в Белгия, където прогнозираното повишение е 8%.
Извън страните от ЕС15 анализаторите предвиждат спадът от миналата година да продължи – в Полша той е бил над 5%. През 2015 г. обаче производството на говеждо ще се стабилизира, посочват специалисти.
Европейският съюз продължава да бъде нетен износител на говеждо месо. През миналата година е отчетен спад от 11% заради намаляване износа към Русия – с 28% и Турция – с 94%. Въпреки понижението, е регистриран засилен експорт към африкански страни като Алжир и към азиатски пазари (Хонг Конг).