България иска „пастърма говежда” да се впише в Европейския регистър

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

България подаде заявление в Европейския регистър за вписване на „пастърма говежда” като храна с традиционно специфичен характер, съобщават от Министерство на земеделието и храните. Инициативата е на сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти”. Наименованието „Пастърма говежда“ е специфично само по себе си, защото е с вековна история и е познато на територията на цяла България.

За производство на „Пастърма говежда“ ще се използва прясно говеждо месо от бут, плешка и филе, се казва в заявлението.  Според „Енциклопедичен речник на чуждите думи в българския език“ от 1996 г. думата „пастърма” има тюркски произход и означава осолено и пресовано сушено месо. Този начин на обработка и консервиране на месото е пренесен на територията на днешна България през VІІ в. сл. Хр. от прабългарите, които принадлежат към тюркско-алтайската езиково-племенна общност.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама