Даниела Бобева: Селското стопанство и хранителната индустрия ще спечелят най-много от споразумението със САЩ

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

България ще спечели от премахването на митата и подобряването на достъпа на български продукти до американския пазар, особено на тези от селскостопанската и хранителната индустрии. Нетарифните мерки също ще подобрят достъпа на страната ни до американския пазар. Това заяви вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева на конференцията “Трансатлантическо икономическо сътрудничество за конкурентоспособност и растеж – перспективите пред България”, която се организира от Американската търговска камара у нас. “Съгласни сме с това, че трябва да се намали бюрокрацията и нашето правителство предприема мерки в тази посока”, допълни тя, цитирана от inews.bg.

По бъдещото споразумение за инвестиции и търговия вицепремиерът заяви, че иновациите трябва да останат основната ни цел, както и производителността и растежът, приложимостта на европейското законодателство също трябва да се обсъжда в рамките на преговорите между САЩ и ЕС. Сред другите ползи от споразумението вицепремиерът посочи, подобряването на достъпа до пазара за услуги и до обществените поръчки, както и добра защита на правата за интелектуалната собственост. “Това е важен въпрос за САЩ и ние доста сме направили в това отношение, въпреки че ни остава да извървим дълъг път”, каза вицепремиерът. Тя допълни, че по-добрата интеграция между пазарите на САЩ и Европа ще стимулира американските инвеститори в редица икономически сектори, включително и плановете им да инвестират в България.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА