Димитър Греков: Цената на млякото трябва да се договаря между браншовите организации и прекупвачите

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Успешният начин за договаряне на цената на млякото е между браншовите организации и самите прекупвачи. Едноличният производител трудно ще седне с някоя фирма да договаря цената на млякото. Това заяви на пресконференция министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков след заседание на Министерски съвет, предаде ИА „Фокус”.

Кабинетът прие законопроект, насочен към въвеждане на писмени договори между производители и изкупвачи на сурово мляко. Тази промяна е въведена, за да може страната ни да се синхронизира с европейските изисквания. Проф. Греков обясни, че в този законопроект се изисква задължително договаряне между тези, които произвеждат мляко и тези, които го изкупуват. Проектът предвижда и това браншовите организации да могат да подписват такива договори, като включват в тях договорените цени. „По този начин, ще премахнем част от прекупвачите, които прекупуват млякото от хората и го предлагат на млекопреработвателните предприятия”, отбеляза земеделският министър. Той обясни тези договори ще бъдат регистрирани в общинските и областните земеделски служби, като така ще има по-точна представа за това какво количество мляко има, от кои животни се произвежда. „Така ще направим точен анализ и ще търсим варианти за по-голямо развитие на пазар на млякото”, коментира още проф. Димитър Греков.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА