Над 2 млрд. души в света консумират кисело мляко, приготвено от оригинална българска закваска. Това съобщи изпълнителният директор на единственото държавно предприятие в млечната индустрия Васил Зографов, цитиран от “Сега”.
Уникалният продукт с произход България се изнася в Канада, Япония, Китай, Тайланд, Финландия и други страни. „Клиентите ни са много повече в чужбина, отколкото у нас”, казва специалистът. Истинското българско кисело мляко трябва да бъде произведено със стартерни култури, които растат у нас, уточни Зографов. Тайната на българската закваска е, че съдържа живи микроорганизми на два бацила лактобацилус булгарикус, известен още като българската пръчица и термофилният стрептокок. На тяхната симбиоза се дължи специфичният вкус и аромат на оригиналното българско кисело мляко, категорични са експертите.