ЕК въвежда строги правила за предлагането на зехтин в заведенията

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

От първи януари заведенията за хранене няма да могат да предлагат олио в шишенца или купички и вместо това ще трябва да използват запечатани бутилки за еднократна употреба. Това съобщава money.bg. От Европейската комисия заявяват, че това ще подобри хигиената и ще увери клиентите, че зехтинът в ресторантите не е разреден. Според критиците обаче това ще е удар по производителите на зехтин и ще засили недоволството на хората към раздутата бюрокрация, която се възприема като отдалечена от реалните проблеми на гражданите.

Предложението на ЕК е подкрепено от 15 от 27-те страни членки, включително и от основните производители на зехтин – Италия, Гърция, Испания и Португалия. Германският вестник „Зюддойче цайтунг” определя хода като „най-шантавото решение от легендарния регламент за кривината на краставиците”, припомняйки вече отпадналите европейски правила за формата на плодовете и зеленчуците, предлагани в магазините. Британският „Гардиън” коментира, че европейските бюрократи са подложени на присмех заради това, че променят фокуса си от борба с дълговата криза в Европа към налагане на стриктни правила на ресторантите относно поднасянето на зехтин.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама