Нов отдел на ООН ще помага на фермерските кооперации

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Организацията за храна и земеделие на ООН (ФАО) отвори ново свързващо звено за да предостави на селскостопанските кооперации и земеделски организации „по-силен глас” при сигурността на храните. Това стана реалност след като по време на „Международния ден на кооперациите” в събота, съюзът на фермерите в ЕС Копа Кожека (Copa-Cogeca) призова Oбщата селскостопанска политика (ОСП) да има по-голям принос при укрепване ролята на кооперациите в ЕС.

„Като се има предвид, че фермерите в момента вземат малък процент от крайната стойност на продукта, по-важно от всякога е да се концентрира предлагането чрез развитието на кооперации, които да им помогнат да получат по-добра възвръщаемост на пазарната цена”, подчерта главния секретар на Копа Кожека – Пека Песонен. Председателят на Копа Кожека Паоло Бруни добави, че кооперациите са от решаващо значение за осигуряването на конкурентоспособността и иновациите в земеделския сектор в ЕС.

Европейската комисия предложи да се разшири признаването на правилата за производители в ЕС и между отрасловите организации във всички селско стопански сектори в новата Обща селскостопанска политика ( ОСП) с цел да подобрят позициите на фермерите при преговори.

”Сами по себе си, дребните производители имат по-малко възможности. Когато фермерите се обединят, те са в по-добри условия да преговарят за цена и имат по-голям достъп до активи и услуги, като информация, комуникация, пазари за внос и износ, природни ресурси от местно до международно ниво”, заяви председателят на ФАО – Жозе Грациано Да Силва.

Бразилските кооперации отговарят за 37,2% от селскостопанския БВП и 5,4% от общия БВП през 2009 г., докато тези в Кения в момента имат активи на стойност 2,2 млрд. евро, което е почти една трета от всички национални спестявания, отбелязаха от ООН.

Източник: Agra Europe

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА