Започват проверки за използването на стара мазнина в заведенията

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните започват нови проверки за използването на мазнини при готвенето в заведенията. Това съобщи министър Мирослав Найденов пред журналисти днес. Масово заведенията нарушават правилата и използват едно и също олио многократно, заяви министърът. Инспекторите ще проверяват дали мазнината се сменя всекидневно и дали не се прилага една и съща за различни продукти. Особено това ще важи за заведенията по морските курорти. Получаваме много сигнали от граждани, каза той.

Използването на стара мазнина застрашава здравето на хората и води до стомашни проблеми, обясни министър Найденов. Недопустимо е с една мазнина да се пържи риба и после картофи. Трябва да има отделни съдове. Знаем, че използването на една и съща мазнина води до спестяване на разходи на собствениците на ресторантите, но здравето на хората е по-важно, добави той. Инспекторите ще следят дневниците на заведенията, в които трябва да вписват смяната на олиото. Използването на стара мазнина е рискова точка и сме подали да бъде проверена от Центъра за изследване на риска, каза още министър Найденов.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама