Предвижда се въвеждането на стандарт за млечните продукти

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Целта е да се стимулира изкупуването на сурово краве мляко от фермите в страна и да се завиши изкупната цена

Въвеждането на стандарт за млечните продукти предвижда проект на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, подготвен от Министерството на земеделието и храните.

По този начин ще бъдат регламентирани съставът и методологията за производството на кисело и прясно мляко, сирене, кашкавал, масло, извара, айран и др.

Мотивите за промените са комплексни и се дължат на намаленото количество на суровото краве мляко, което изкупуват млекопреработвателните предприятия от фермите в страна, както и на ниската изкупна цена. Една от целите е да се намали използването на евтино сухо мляко, което се внася от чужбина.

Досега нямаше критерии, на които трябва да отговарят млечните продукти. С новата наредба ще бъдат въведени конкретни правила.

Промените предвиждат водата в айрана да е под 50%, а максималното съдържание на сол да е 0,8%.

“Масло” ще се наричат само продукт с минимум 80% съдържание на млечни мазнини. Ще може да се продава и масло с по-малко мазнини, но това ще трябва изрично да бъде написано на етикета. Например 3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, а 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%.

В производството на млечни продукти ще може да се използва и сухо или концентрирано мляко, но не повече от 20% от суровото мляко. Употребата на някои оцветители и овкусители, както и използването на желатин в прясното и киселото мляко, ще бъде забранена. Продуктите, чиито млечни съставки не отговарят на изискванията, ще се продават на отделни щандове в магазините и няма да се надписват като млечни. Тяхното наименование ще бъде “имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”.

Проектът гласи още, че истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра.

Също така ще бъде забранено производителите на мляко и млечни продукти да разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, ако работят и с оригинални суровини. Досега нямаше ограничение в това отношение, а недобросъвестни производители успяваха да пробутват не само истинско сирене, но ментета с палмови продукти и други добавки.

В проекта са определени още критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им.

Само 18 продукта ще се наричат „млечни” според новия регламент. Освен най-често използваните прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, от аграрното министерство са определили какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др.

Точно определение ще бъде дадено също така и на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация. В истинските продукти ще бъде абсолютно забранено да се добавят мазнини и протеини с немлечен произход, влагането на оцветители и овкусители, както и на желатин в прясното и кисело мляко, айрана и млякото за пиене.

Източници: вестник „Стандарт”; вестник „Монитор”

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама