С 9 лв е поскъпнала потребителската кошница на едро за година, регистрират от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Според данните през 2019 г. пазаруването на 27 основни хранителни продукта и плодове и зеленчуци е струвало 73 лв, докато през 2020 г. сметката сочи 82 лв. Въпреки това на седмична база стойността на списъкът с продукти е поевтинял с 2 лв, казват експертите.
В промяната на цената на продуктите най-голям дял в поскъпването имат основните хранителни стоки. Всички наблюдавани 13 продукта, сред които захар, фасул, ориз, брашно, олио, яйца, кашкавал, сирене, скумрия, свинско месо, пилешко месо, кайма регистрират покачване на цените в рамките на 5 до 33%. През 2019 г. цената на тези продукти е била равна на 47 лв, днес калкулацията сочи 56 лв за единица от всички. Единствено кравето масло регистрира поевтиняване на годишна база с 6%, казват още от ДКСБТ. Най-малко поскъпнали са яйцата – само 5%, достигайки до 20 ст за бройка през т.г, докато през 2019 г. те са били с 1 ст по-евтини. Най-голям скок нагоре бележи каймата в стойността си на едро – от 4,57 лв на 6,10 лв за килограм.
При плодовете и зеленчуците цената на 14 продукта, които се наблюдават сочат същата крайна стойност – 26 лв, както през 2019 г., но цените на продуктите отбелязват голяма динамика. С 81% са скочили лимоните на годишна база, казват от ДКСБТ. На едро година по-рано те са се продавали за 1,85 лв/кг, докато сега сделки се сключват на цени от 3,35 лв за кило. Нагоре вървят също така и краставици и зелена салата, които в момента са най-търсени на пазара. Поевтиняване обаче се регистрира на оранжерийни домати, моркови и лук.