88% от преработените ни зеленчуци са от родни производители

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

88% от преработените пресни зеленчуци в страната са от родни производители. Доставките от ЕС са 5%, а вносът от трети страни е 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите с 39%, следва пиперът с 26%, и  патладжанът с 6%. В страната са преработени 103.1 хил. тона пресни зеленчуци. Това показват данни на агроминистерството за дейността на 183 предприятия през 2016 година.

Готовата продукция от зеленчуци е 91.7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите, включително от гъби и от картофи е 57%, замразените зеленчуци са 20%, а концентратите и соковете представляват 13%. Тези три основни артикула съставят 90% от произведената продукция от зеленчуци.

Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 43%, изпращанията за ЕС са 19%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад в края на 2016 година е 30%.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА