88% от преработените пресни зеленчуци в страната са от родни производители. Доставките от ЕС са 5%, а вносът от трети страни е 3%. С най-голям дял от преработените зеленчуци са доматите с 39%, следва пиперът с 26%, и патладжанът с 6%. В страната са преработени 103.1 хил. тона пресни зеленчуци. Това показват данни на агроминистерството за дейността на 183 предприятия през 2016 година.
Готовата продукция от зеленчуци е 91.7 хил. тона, включително смес от плодове и зеленчуци. Делът на консервите, включително от гъби и от картофи е 57%, замразените зеленчуци са 20%, а концентратите и соковете представляват 13%. Тези три основни артикула съставят 90% от произведената продукция от зеленчуци.
Реализираната в България готова продукция от преработени зеленчуци е 43%, изпращанията за ЕС са 19%, а износът в трети страни е 8%. Делът на зеленчуковата продукция на склад в края на 2016 година е 30%.