80 хил. хектара земя са сменили собствениците си в Украйна по време на войната

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Сключени са над 42 хиляди сделки

От началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна са сключени около 43 200 сделки на пазара на земя. Работите са на площ от 80 051 хектара, съобщават от Министерството на аграрната политика и храните на Украйна.

„Най-активните региони (по отношение на площта, за която са регистрирани актове) са Хмелницки (8,4 хиляди хектара); Полтавска област (8,3 хиляди хектара); Виница (8,3 хиляди хектара); Кировоградска област (8 хиляди хектара); Днепропетровска област (7,8 хил. ха)“, уточниха от министерството.

Към днешна дата са регистрирани 144 147 сделки на площ от 324,58 хил. хектара за целия период на функциониране на пазара на земя, уточняват от Министерството на аграрната политика.

Лидерите по площи, за които са регистрирани сделки за целия период, са:

Харковска област (39,5 хиляди хектара);

Днепропетровска област (29,1 хиляди хектара);

Полтавска област (26,7 хиляди хектара);

Кировоградска област (26,3 хиляди хектара);

Херсонска област (21 хиляди хектара).

„Средната цена на 1 хектар земя в Украйна е 40 673 UAH, или близо 2000 лв. Този показател е получен въз основа на 118 485 договора за продажба на земя на площ от 270 100 хектара“, допълват от министерството.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА