63% ръст в цените на говеждо и телешко за 3 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Увеличението при цените на едро на говеждото и телешкото месо, отчетени през м.юни е с 6% спрямо предходния месец и с 63% в сравнение с осредненото равнище за същия период на последните три години. Очакванията са през идните два месеца цените да задържат високите си нива, предвид характерното за сезона относително по-слабо предлагане, като се запази и високата месечна флуктуация на цените, която е средно около 8%, докато при другите меса е около 2%. Това става ясно от данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA)

Производството за година е със 653 тона повече

Произведеното в промишлени условия говеждо и телешко месо през първите пет месеца на 2022 г., по предварителни данни на МЗм, е в размер на 3 хил. тона, което е със 653 тона повече спрямо същия период на 2021 г. Увеличението се дължи на по-големия брой заклани юници и крави, докато броят на закланите телета и други говеда е по[1]малък в сравнение със същите месеци на предходната година, съответно с 1% и с 5%.

Очаква се лек ръст в цените на свинското месо

През месеците май и юни цените на тон кланично тегло на свинското месо се задържаха стабилни, до голяма степен под влияние на слабото понижение на европейските цени, отбелязано на месечна база. Тази ситуация ще се промени, като прогнозата в краткосрочен план е за плавно покачване на ценовите равнища до 3,90-4,00 лв./кг кланично тегло, което е с 14% над нивото от 2021 г. Основания за това са по-силното търсене през летните месеци на фона на по-слабо предлагане, както и растящите разходи, като въпреки това, цените на свинското ще останат най-малко повишени в сравнение с другите меса от средата на миналата година.

Цените на пилешкото достигнаха безпрецедентно високи равнища

Слаб растеж се прогнозира и при цените на пилешкото месо, които достигнаха безпрецедентно високи равнища на фона на предходните три години. Повишението на българските цени е в пряка зависимост от растежа на европейските, стимулиран от стабилното търсене и ограниченията в предлагането. Високите разходи за фуражи и енергия, както и разпространението на инфлуенца по птиците ще задържат разширяването на производството в ЕС, подкрепяйки силните цени.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА