55 български вина с магическите за ЕС абревиатури ЗНП и ЗГУ

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

 

България е в първите осем страни на ЕС със защитени географски наименования, но нямаме нито една топ храна със Защитено наименование за произход

55 български вина, 13 ракии, 6 вида колбаси и разбира се розовото масло са с щемпел за доказано качество или т.н. защитени продукти. Този факт извежда страната ни на 8 място в Европейския съюз по регистрирани продукти със защитени географски наименования. Това бе обявено пред медиите от министъра на земеделието Десислава Танева на среща, на която няколко браншови организации представиха продуктите си, получили признанието за най- високо качество от Брюксел. Двете водещи страни в Общността за защитени наименования за произход и защитени географски указания са Франция, Италия.

branshovici

Нямаме си обаче top of the top сред храните

Въпреки че България е осма в ЕС по горните два показателя, за храни нямаме най- ценният щемпел, който се смята за top of the top, а той е за Защитени наименования за произход, каза пред Агрозона Елка Божилова директор на Дирекция „Плащания и схеми за качество” в МЗХ. На практика това означава, че нямаме продукт, който освен на всички останали критерий, имащи отношение към традициите и технологията на приготвяне и района да бъде произвеждан с местна суровина, става ясно от изискването. Иначе сред българските храни първи беше регистриран Горнооряховският суджук, а розовота масло е сред земеделските продукти. След тях са храните с традиционен и специфичен характер като Филе Елена, Кайсерован врат Тракия.  В процедура са още две храни, една от които е позната говежда пастърма.

meso

ЗНП и ЗГУ

За търговците в Общността абреватурите ЗНП и ЗГУ действат буквално магически и са готови за купуването на големи доставки от продукти с такъв щемпел. Припомняме, че това е защитено наименование за произход/ЗНП/, каквото много български вина притежават, за разлика от храните ни, и също така за Защитено географско указание/ЗГУ/. Види ли се буквено съкращение на етикета, то за потребителя трябва да е пределно и несъмнено сигурно, че става дума за продукти с абсолютно защитено качество. Това са буквите, които продават нашите вина и осигуряват  възможност за участие в промоционални програми, разказаха от браншовата организация на винарите. Сред българските ракии с такова качество могат да се похвалят Поморийска гроздова, Сливенска перла, Бургаска мускатова и др. Много български изби произвеждат вина, на които може да се сложи този знак. Сред тях са Едуардо Миролио, Орбелус, Вила Мелник, изба Коларово,Меди Валей и мн. др. и мн.др.

Светлана Трифоновска

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА