400 огнища на инфлуенца в Полша, дивите птици пренасят болестта и към нас!?

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

„В цяла Европа е изключително драматично положението с инфлуенцата по птиците. Най-много случаи в промишлени ферми има в Полша и във Франция – между 300 и 400. Случаи при мигриращи диви птици има изключително много и в Германия и Италия. Предполагаме, че с влошаването на времето ще има случаи при мигриращи птици и в България. В промишлеността към момента е регистриран само един случай на инфлуенца.“, заяви Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство.

Даниел Божанков

БАБХ влиза във фермите, ще следи за висока биосигурност

„Участвахме в срещи с БАБХ, които ни алармираха за ситуацията в ЕС и по света и ни уведомиха, че ще засилят контрола върху преминаването на диви птици, както и по границите за пренасяне на животински продукти. От агенцията заявиха още, че ще прилагат засилен контрол във фермите относно прилагането на мерките за биосигурност“, коментира Божанков.

„Във всяка ферма се спазва голям лист от мерки като дезинфекция на превозните средства, бяла и черна зона за влизане със специални дрехи в помещението, обезпаразитяване при влизането на външни лица, контрол върху фуражите и върху отпадъчния боклук от птиците. Всички тези неща трябва да бъдат под контрол със специално обособени площадки на закрито помещение, фуражите да бъдат в силози и т.н. Към момента няма забрана за свободно отглеждане на птици навън, тъй като ситуацията в момента е под контрол и биосигурността е на ниво“, разказа Божанков.

„В Румъния регистрираните огнища към момента са 8, в Сърбия – 3, Гърция – 4, което показва, че на Балканите към момента ситуацията с инфлуенцата е под контрол“, допълни още той.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама