4 са фермите у нас, които произвеждат гъби шийтаке, като те са ситуирани в различни части на страната. Един производител има в община Карнобат („Био Вижън – 2017“), друг е в Банкя (земеделски производител Николай Йосифов Велинов), трети е в Ловешко (земеделски производител Николина Георгиева Ковачева), а четвъртият е в Търговишко („Дийлинг БГ“). Всички те са включени в списъка на обектите за първично производство на култивирани гъби – регистър, който се води от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Един е само производителят у нас, който е специализиран в култивирането на екзотични гъби и той се намира в община Сливен.
С отглеждането на кладница, една от търсените на пазара гъби, се занимават над 50 фермера. Най-много са стопаните, които култивират кладница на територията на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в София – област – 7 и Стара Загора – 6. 5 има в Русенско, по 4 са в ОДБХ – Пловдив и Пазарджик, както и в Смолянско. С разрешения от ОДБХ – Велико Търново, Кюстендил и София –град са по 3 стопанства за кладница, 2 има в Монтанско.
Общо 363 са производителите, които имат право да отглеждат култивирано гъби у нас. 8 от регистрираните производства са временно спрели, сочи справка в БАБХ.
Най-масово у нас се отглеждат култивирани печурки. Всички обекти, които са регистрирани на територията на ОДБХ – Хасково – 15 и всички те култивират само този вид гъба. В Пловдивдско са 14 регистрирани производителя, а в Благоевград са 13. По 8 са в Русенско, Велико Търново, Пазарджик и София-област.