Ядливите гъби, които срещаме през есента

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Кои са те и как да ги разпознаем?

Несъмнено есента е сезонът, в които могат да се срещнат много различни видове гъби. В поляните, горите и дори в собствения ви двор. Достатъчно е да има дъжд, влага, а след това слънце и воала- появата на гъбите е факт. В този материал ще ви покажем няколко вкусни видове, които може да срещнете по време на неделната си разходка сред природата. Както и как да ги разпознаете и кои са двойниците им, от които трябва да се пазите. За всеки случай обаче, винаги се консултирайте с опитен гъбар, които да потвърди безопасността на гъбите, които да консумирате.

Ливадна печурка

Този вид расте в пасища и тревисти места, между храсталаци и в овощни градини от края на пролетта до късна есен. Младата и стара гъба се различават по вид, но и двете са годни за консумация. Може да се използва както в свежо състояние, така и сушена и консервирана.

Обикновена манатарка

Тя расте през есента и лятото и се среща най-често в иглолистни и широколистни гори. Тръбичките при младите гъби  са бели, а след това постепенно пожълтяват. Порите са ситни, оцветени като тръбичките. Месото е бяло и плътно и не променя цвета си. С приятен вкус и аромат.

Сърнела

Тази гъба расте в редките и просветлени широколистни или иглолистни гори, а също така по горски полянки, храсталаци и пасища. Появява се през май и расте до края на октомври. Може да се намира се поединично или на групи. Най-вкусна е когато се бере млада, още неразтворила шапката си. Пънчето не се яде, защото е жилаво и кухо. Видът е годен за сушене. Важен отличителен белег за ядливия вид е двуслойния пръстен.

Обикновена челадинка

Расте по пасища, ливади и горски поляни сред ниска, зелена трева. Може да се срещне по всяко време от пролетта до есента, стига да е достатъчно влажно и да има свежа, зелена растителност. Широко разпространен вид в цялата страна. Тук отново пънчетата се отстраняват. Важно за ядливия вид е, че той има свободни от пънчето ламели, докато Clitocybe rivulosa, силно отровен вид, има прираснали ламели.

Обикновена масловка

Среща се единствено в симбиоза с борове . Намира се както през пролетта, така и до късна есен. Плододава в особено големи количества при влажно време през есента. Кожицата ѝ не се яде, бели се и отстранява преди кулинарната обработка. Ядливия вид има широк и траен пръстен. При влажно време има слузест слой върху шапката.

Снимки: manatarka.org

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements