Ароматните био гъби шийтаке привличат посетителите на фермерския пазар пред аграрното министерство днес. Производителката Кунка Петкова обясни за “Агрозона”, че голяма част от хората в България за жалост познават императорската гъбата само като лекарство и именно поради това , днес те са на фермерския пазар, за да покажат, че тя е и много вкусна храна.
Беше направена демонстрира по приготвянето на омлет на тиган с традиционната гъба шийтаки. Това впечатли минувачите, които имаха възможност да пробват изкушението, а това още повече привлече интереса им да си закупят от интересната гъба. Производителите споделиха, че шийтаке е много богата на протеини, минерали и аминокиселини.
Гъбите шийтаке са отглеждани върху дъбови трупи и поради този факт те не могат да бъдат сбъркани. Месести са и имат плътна консистенция. Плюсовете на шийтаке отглеждано върху дъб се изразяват не само във външните белези, но и по отношение на вкусовите качества и най- вече съдържанието на ценни вещества.
На фермерския пазар днес голяма опашка от хора се струпа и на щанда за цветята. Хората масово купуваха от разсадните растения подходящи както за градината, така и за балкона. Най- предпочитани бяха сакъсчетата с цена от 4,00лв. за стрък. По- малките растения като градинска бегония се продаваха на 1,50лв. Има и голямо разнообразие на пресни билки- мащерка, босилек, лавандула и др. на стойност между 1,50 и 2,00лв.
Работата на пазара пред МЗХГ продължава до 18 часа днес.