30% спад на добивите от десертно грозде в Италия, испанците очакват добър сезон

AgroNews
AgroNews
5 Минути

Сезонът на десертното гроздето започна в южното полукълбо, а на световният пазар на грозде се оформя интересен сезон. 

Италия, известна с богатото си производство на грозде, се бори със значителен спад в добива – до 30% по-нисък от предходните години – поради неблагоприятни климатични условия и болести. Въпреки намаленото производство, пазарната динамика стабилизира цените, предлагайки положителна перспектива за производителите, предаде freshplaza.com

В Испания реколтата от грозде засега не е засегната от горещите вълни и се възползва от по-малко конкуренция от Италия и Египет от обичайната. 

Италия: Производството на грозде намалява с до 30%, намалява търсенето на грозде без семки

Сезонът на десертното грозде в Сицилия е по средата. Кампанията през 2023 г. беше необичайна, особено по отношение на производството: тя започна с около две седмици по-късно от обикновено. Обикновено започва през май при ранните оранжерийни култури и завършва през декември при късните сортове. Тази година обаче има силен риск производството да приключи преди края на есента, като производството се очаква да намалее с поне 30%. 

Ако миналата година беше година на високо производство с не толкова отлично качество, тази година беше година на физиологичен покой за растенията, които пострадаха от две години суша и високи температури и дадоха по-малко плодове. Настоящият сезон показва много по-добри цени от миналата година, със средни производствени цени между 1,00 и 1,10 евро/кг, а в някои случаи и по-високи. Потреблението обаче досега е ниско. 

Кампанията през 2023 г. за десертно грозде от Апулия ще отчете спад в производството с около 30% поради разпространението на мана и последващо увеличение на производствените разходи с поне 20-30%. Това, което прави настоящия сезон необичаен обаче, са незадоволителните продажни цени на сортовете без семки, които се очакваше да бъдат по-високи, предвид промяната в навиците за купуване на грозде без семки в цяла Европа.

„Докато миналата година грозде Виктория се продаваше на полето за 0,60-0,70 €/кг, тази година бяха постигнати пикове до 1,20 €/кг. Сортовете без семки се котират на по-малко от 1,00 €/кг. Това е странна търговска ситуация, която предизвиква объркване и пауза за размисъл.”, споделя производител на грозде. 

В Пулия не по-малко от 50% от засадените лозя са били изкоренени през последните две години, което води до дългоочакваното и така необходимо обновяване на сортовете. Следователно през настоящия сезон се наблюдава двойно намаление на производството: това, причинено от комбинацията от неблагоприятни климатични условия, и това, причинено от изкореняването, извършено миналата година, което доведе до неочакван недостиг от страна на предлагането и последващо увеличение на цените.

Испания: Очаква се добър сезон

Испанската кампания за десертно грозде е в ход с около 12 дни предсрочно, тъй като започна в края на юни с най-ранните сортове. Засега посевите са незасегнати от горещините. Търсенето на международните пазари е добро, а италианската конкуренция все още не е много забележима поради забавянето на реколтата им. Засега, за разлика от миналия сезон, се очакват по-големи обеми, с около 240 000 тона продукция и с по-добро качество на плодовете.

През последните години Испания регистрира значителен ръст на потреблението на десертно грозде, особено на сортове без семки, въпреки че това е пазар, на който традиционно се консумира грозде със семена. Благодарение на вноса за доставка на десертно грозде до рафтовете на испанските супермаркети през цялата година, потреблението на този плод е нараснало експоненциално. Испанският пазар става все по-интересен за десертно грозде без семки.

Що се отнася до износа за далечни дестинации, има по-добри перспективи за тази година, тъй като износителите се занимават с по-гъвкав и достъпен морски транзит в сравнение с предходната година. Испанските износители вярват, че ще успеят да направят добра кампания на азиатските пазари, Канада, Съединените щати и Южна Африка.

Франция: Френската кампания за прибиране на гроздето стартира 

Сезонът на френското грозде току-що започна, като Мускат AOC е водещ, тази година предлагайки отлично качество и обеми. Като цяло за кампанията през 2023 г. „производителите са много оптимистични по отношение на качеството: това ще бъде добра кампания“. В момента на френския пазар е и италианският сорт Italia. Що се отнася до търговията, има леки опасения относно търсенето. Професионалистите се надяват пазарът да е по-добър от този на костилковите плодове.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА