Консумацията на вино в ЕС е намаляла с почти три литра на глава от населението през последното десетилетие, а към 2030 г. се очаква да е 25 литра на човек, става ясно от доклад на Европейската комисия. Въпреки по-малката вътрешна консумация се предвижда ръстът в експорта да е стабилен като възлиза на 1,7% годишно. Така към 2030 г. изчисленията сочат, че ще се изнасят почти 27 млн. хектолитра, заради силното търсене на вина с географски означения и на шампанизирани вина. Днес Европейският съюз е водещ европейски производител на вино със 160 млн. хектолитра, което през 2016 г. е било 60% от световното производство. Повечето от вината на общността са произведени в Италия, Франция и Испания – 80% от цялото производство.
Припомняме, че заради неблагоприятните климатични условия през тази година, сред които силни градушки, късни пролетни застудявания и суша през лятото нанесоха съществени щети върху реколтата от грозде в цяла Европа. В резултат повечето от регионите производители на грозде на Стария континент регистрират понижение на добивите, посочват от Европейската комисия.
Основни страни производителки на вино в ЕС очакват по-ниски добиви. В Испания прогнозите са за 16% спад спрямо миналата година, а още по-сериозна е ситуацията във Франция и Италия, където се очаквва обобщените резултати да покажат съответно 17% и 21% надолу.
Повече по темата: Виното на Стария континент с 14% по-малко