2019 г. се очертава най-слаба за риболова от 7 години

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Слабият улов се дължи на горещото лято

Месеците от септември до ноември би трябвало да бъдат най-силни за рибарите. Тази година обаче, поради горещините през лятото, водата все още поддържа високи температури и типичните риби за есенния сезон са малко или липсват. Моментната температура на водата е 19 градуса, стойност, което е прекалено висока за началото на ноември. Нормалната температура за тези месеци е около 12-13 градуса, това кара рибите да се групират и чак тогава може да започне ловенето им. Това сподели за Агрозона Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“.

В момента по Черноморието има и силен южен вятър, което възпрепятства рибарите и през последните 4-5 дни те не са влизали в морето. Преобладаващите към момента риби са сафрид, чернокоп и барбун. Обичайно сафридът се появява в края на юли, тази година обаче той се забавя с около два месеца, заради горещините. Това забавя уловът и прави сезонът слаб, но рибарите са с положителна нагласа и се надяват след понижаването на температурите да могат да компенсират с улова. Цените за гореизброените видове в момента варират от 4-12 лева, като по-евтино се предлагат барбунът и сафридът за около 6 лева, а чернокопът за 10-12 лева.

Положителните следствия от зарибяването на Дунава с есетра вече са усетени и по Черноморието. Нещо, което рибарите не са наблюдавали през последните години, но сега усещат благоприятните ефекти от зарибяването. „Ловим ги, радваме се, снимаме и ги връщаме обратно в морето, за да продължи разрастването на вида по нашите ширини“ – с усмивка съобщава Емил Милев. „Сега е сезонът, ние сме положителни хора и се надяваме на положителни резултати“, категоричен е опитният рибар.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА