2015 г. – Международна година на почвите

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Днес отбелязваме Международния ден на почвата, съобщават от Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО). По този повод генералният директор на ФАО Жозе Грациано да Силва посочва, че здравите почви са от изключително значение за производството на храна. Доброто състояние на почвата е ключово и за екосистемите, и за кръговрата на въглерода. Именно в почвата се съхранява и филтрира вода, тя подобрява устойчивостта на наводнения и суши.

Поради значимостта на почвения ресурс ООН обявява 2015 г. за Международна година на почвите. По данни на ФАО една трета от всички почви са деградирали заради ерозия, засоляване, намаляване на хранителните вещества, запечатване и др. Прогнозите сочат, че докато не бъдат предприети нови методи за третиране на почвата, до 2050 г. от плодородната и обработваема земя на човек от населението ще се пада само четвърт спрямо територията през 1960 г. Друг факт, който организацията посочва, е че може да отнеме до 1000 години за формиране на 1 см почвен слой. В допълнение поне четвърт от световното биоразнообразие живее под земята.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА