15 точки ще получават земеделските производители при кандидатстване по преработвателната подмярка 4.2, ако докажат 3-годишен опит в селското стопанство и минимум 5-ма служители, каза за „Агрозона“ Ивайло Тодоров от Асоциацията на земеделските производители в България. Условие за точковото предимство е стопаните да се ангажират да задържат наетия персонал. За да получат тези 15 точки, фермерите не трябва да са се възползвали до момента през годините назад от мерките за преработка.
Повече подкрепа за преработка на собствена продукция
„Интересът по подмярката за преработка от страна на земеделските производители е много голям и ние като асоциация сме направили максималното да заложим критерии, които да дават предимство на онези земеделски производители, които искат да преработват собствена, произведена в техните стопанства, земеделска продукция.“, каза Ивайло Тодоров. Той припомни, че още при разглеждането на наредбата за подмярката в първоначалния й вариант АЗПБ предложи критерий, който се прие и дава предимство с 10 точки на фермери, преработващи собствената си продукция. Поне 65% от преработената продукция по проекта трябва да е на съответния земеделски стопанин, за да се получат допълнителните точки. „Това е свързано с идеята на АЗПБ да се направи максимума по ПРСР, така че да се преработва българската суровина у нас, да се изграждат преработвателни мощности и добавената стойност да остава в България.“, добави Тодоров. Припомняме, че настояване на асоциацията беше критерий за допустимост по подмярката да е поне 30% от суровината за преработка да е българска, от сключени договори с родни стопани.
От критерия с допълнителни 15 точки могат да се възползват и преработвателните предприятия, които докажат, че 3 години назад са реализирали експорт или вътрешнообщностни доставки. Условието е предприятията да имат поне 15 наети служители и да се ангажират да ги задържат. За преработвателите също важи условието, че до сега не трябва да са се възползвали от подпомагане за преработка по мерките 123 и 4.2.
Повече шансове на фермерите за финансиране
„Това е голям успех за асоциацията, защото успяхме да направим диференциация между преработвателните предприятия и земеделските производители и да въведем по-малък брой работници при земеделските стопани, защото за всички е ясно, че едно преработвателно предприятие поддържа доста по-голям брой работни места.“, коментира Ивайло Тодоров като обърна внимание, че с новия критерий се увеличават шансовете на фермерите да получат финансиране на проектите си.
Следващият прием по подмярка 4.2 за инвестиции в преработка на земеделски продукти ще бъде отворен през септември според индикативния график на МЗХГ. Това вероятно ще е последният прозорец за прием по подмярката, тъй като се предвижда да бъде отворен с целия остатъчен бюджет от близо 85 млн. евро.
Връщане на култури в приоритетния списък
Успех на АЗПБ е и връщането на някои култури в приоритетния списък за култури за преработка. Като приоритет отново се връщат орехите, бадемите, лешниците, маточината и градинският грах. Те бяха извадени от списъка с приоритетнините култури по неясен начин – без анализ и адекватен аргумент защо да не се произвеждат и преработват в България, при условие, че страната ни не покрива вътрешните си потребности от тях и се налага внос, добави Ивайло Тодоров.