140 млн. литра вино ще бъдат произведени през 2017 г., което се доближава до предходни години с изключение на 2014 г., която бе лоша за целия свят. За преработка във винарните ще влязат 200 хил. тона грозде, a oколо 300 хиляди тона ще е реколтата за преработка. Това каза министър Румен Порожанов по време на официалното откриване на гроздобера в с. Черногорово, област Пазарджик.
Над 50 млн. лв. е бюджетът по програмата за развитието на лозаро-винарския сектор през 2017 г. Интересът към програмата винаги е над бюджета, но секторът все пак има своя отделна програма и от тази гледна точка е облагодетелстван, заяви по време на събитието министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. 64 млн. л. е износът на вино през 2017 г. Страната ни търгува вече с Русия и Китай и секторът напредва бързо с помощта както на български експерти по вино, така и на чуждестранни. Проблемът е, че са необходими големи количества, каза Порожанов.
„Лозаро-винарският отрасъл у нас е на много високо ниво, а към момента регистрираните винарски изби са над 260, като постепенно нарастват“. В България има над 660 000 дка лоза, като много от тях са направени или реновирани по европейски програми. Министърът отбеляза, че интересът към производството на вино в България расте.
Износът на вино за Китай през 2016 г. е бил 5,1 млн. литра, а през тази година се очаква да изнесем за азиатската държава 6,4 млн. литра. Това прогнозно количество е на базата на вече подписани и платени договори договори за експорт с китайски партньори, каза за „Агрозона“ Красимир Коев, директор на Изпълнителна агенция по лозаро винарство.