В сряда официално ще бъде даден старт на гроздоберната кампания в Плевен в Института по лозарство и винарство (ИЛВ). Инициативата ще стартира в 13 часа, като всички посетители ще се насладят на поредица от събития във връзка с любимия плод. Събитието е организирано от Института съвместно с Община Плевен.
Откриването ще започне с откъсване на гроздове от узрелите вече десертни и винени сортове и цели да се възвърне традицията, която беше позабравена последните години, съобщи за „Агрозона“ проф. Иван Пачев, директор на ИЛВ. В момента от лозето на Института могат да бъдат откъснати „Кайлъшки рубин“, „Рубин“, „Шардоне“ и други винени сортове, както и десертните „Плевенски фаворит“, „Августин“. В рамките на деня ще има и дегустация на различни видове грозде и вино, произведено в най-старата изба, действаща в България. Технологът на избата доц. Ваньо Хайгъров ще представи последните разработки на специалистите, които посетителите могат да си купят.
Към Лозарския институт има около 850 дка лозови масиви, които не се работят изцяло, тъй като не достига персонал. Годишно в избата към звеното се произвеждат по 80-100 тона вино, които се правят от традиционни за региона и актуални на пазара сортове.