1054 са производителите на биопродукти в България

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

В края на 2011 г. общият брой на регистрираните в Министерството на земеделието и храните биологични производители е 1054. Това става ясно от страниците на в. Сега.

За периода 2009 – 2010 г. площите, сертифицирани за биологично земеделие, са се увеличили двукратно. Най-сериозен е интересът към биологичното производство на пчелен мед, а ръстът е от 46 хил. на около 59 хил. пчелни семейства за последната година.

Биологичното производство е до 3 пъти по-скъпо от конвенционалното, защото не се влагат изкуствени пестициди и торове, които лесно се справят с вредители и подпомагат растежа на продукцията. Въпреки това през последната година се наблюдава 30% ръст в биопроизводството на храни у нас.

В същото време 98% от българите заявяват, че цената е изключително значима при избора на хранителни стоки. Същият е процентът и в съседна Гърция. В почти всички държави членки повече от 80% от анкетираните определят цената като много важна, когато пазаруват храна. 93% от румънците също споделят тази гледна точка, а в Холандия едва 72% от анкетираните се интересуват от цената на продукта.

63% от българите заявяват, че за тях марката е от съществено значение, когато пазаруват – това е процент, който също е доста над средния за Европа (47%). Нашенците са и сред европейците, които поставят качеството като особено значимо. 78% от българите определят качеството като много важно при избора на храна, на фона на 65% средно за всички граждани на ЕС, сочи проучване на Евробарометър.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА