В края на 2011 г. общият брой на регистрираните в Министерството на земеделието и храните биологични производители е 1054. Това става ясно от страниците на в. Сега.
За периода 2009 – 2010 г. площите, сертифицирани за биологично земеделие, са се увеличили двукратно. Най-сериозен е интересът към биологичното производство на пчелен мед, а ръстът е от 46 хил. на около 59 хил. пчелни семейства за последната година.
Биологичното производство е до 3 пъти по-скъпо от конвенционалното, защото не се влагат изкуствени пестициди и торове, които лесно се справят с вредители и подпомагат растежа на продукцията. Въпреки това през последната година се наблюдава 30% ръст в биопроизводството на храни у нас.
В същото време 98% от българите заявяват, че цената е изключително значима при избора на хранителни стоки. Същият е процентът и в съседна Гърция. В почти всички държави членки повече от 80% от анкетираните определят цената като много важна, когато пазаруват храна. 93% от румънците също споделят тази гледна точка, а в Холандия едва 72% от анкетираните се интересуват от цената на продукта.
63% от българите заявяват, че за тях марката е от съществено значение, когато пазаруват – това е процент, който също е доста над средния за Европа (47%). Нашенците са и сред европейците, които поставят качеството като особено значимо. 78% от българите определят качеството като много важно при избора на храна, на фона на 65% средно за всички граждани на ЕС, сочи проучване на Евробарометър.