45/50 евроцента директна помощ от ЕК получават фермерите в Малта за 1 кг. произведени домати. Това сензационно разказа Филип Фон Брокдорф от малтийската фондация ГАЛ КСЛОК по време на провелата се днес в София Международна конференция „ОСП: минало и бъдеще”.
Г-н Брокдорф обясни, че Малта, Испания и Италия са си извоювали такава подкрепа още преди 2007 г. Един от аргументите пред Брюксел е бил, че Малта е страна, която преработва домати, като в момента има 3 такива фабрики.
Брокдорф с изненада разбра от екипа на Агрозона, че България е била един от големите преработватели на домати и пипер, като в миналото е имало десетки фабрики. „Може би нямате история на преработката на тези зеленчуци, за да не получавате такива субсидии”, допусна малтиецът.
Малта, чиято обща дължина е около 40 км., освен домати произвежда картофи и достатъчни количества собствено мляко, които преработва в едни от най-вкусните сирена в ЕС. „Имаме и свиневъдство, но през последните години се наблюдава спад в този сектор, тъй като купуваме фуража и не сме конкурентноспособни, но все пак всеки малтиец ще предпочете да си купи местно произведено месо”, увери Брокдорф.
Светлана ТРИФОНОВСКА