Животновъди от 16 държави идват на български Национален събор на овцевъдите

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Животновъдни асоциации от 16 европейски държави ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите, който ще се проведе от 3 до 6 май край Петропавловския манастир до град Лясковец. Това съобщи на пресконференция Симеон Караколев, председател на Асоциацията на млечните овце и организатор на събитието, предава fermer.bg. На 5-ти май ще се проведе Кръгла маса между български фермери и животновъдни организации и делегациите от европейските държави, потвърдили участието си: Румъния, Сърбия, Македония, Грузия, Чехия, Словакия, Словения, Унгария, Молдова, Турция, Украйна, Австрия, Полша, Беларус, Русия и Испания. Очаква се на събитието да присъстват и министри на земеделието на всяка от поканените държави, тъй като те са получили официални покани от българското Министерство на земеделието и храните.

Националният събор на овцевъдите се превърна в едно от най-големите аграрни събития не само в България, но и на целия Балкански полуостров и тази година той ще бъде още по-мащабен. В Европа няма друго такова събитие, което да съчетава селското стопанство и културата и фолклора в едно, коментира Симеон Караколев.

Тази година изложбената площ и шатрите на събора ще се разполагат на 80 кв.м. На разположение на посетителите за първи път ще има и площ от 120 дка, определена за паркинг.

В рамките на събора ще се проведат:

Национално изложение на Плевенска черноглава овца;

Изложение на породисти овце, кочове, агнета и кози;

Национален селекционен преглед на Каракчанско куче;

Състезания по теглене на товари с коне тежковози;

Атракции и състезания по доене, стригане и обезкостяване;

Ще бъде представена селскостопанска техника и оборудване за животновъдни ферми от Тайтън Машинъри България.

Ще се проведат още:

Изложения на биологични и традиционни храни;

Занаяти и музейни експозиции, свързани с овцевъдството;

Народни борби;

Кулинарни шоу програми;

Народни веселби и нестинари.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама