Животновъди: 48 кравеферми са фалирали за 10 месеца

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Само за последните 10 месеца са фалирали 48 кравеферми, а преработката на мляко за последните четири месеца у нас  е спаднала с 13 000 тона. Това показва статистиката на браншови организации в животновъдството, които днес за пореден път ще алармират за проблемите в сектора и ще представят искания за финансово подпомагане от държавата по време на пресконференция в БТА.

В пресконференцията на тема„Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство“ ще участват Бойко Синапов – Обединени български животновъди (ОБЖ), Димитър Зоров – Национален съюз на говедовъдите в България (НСГБ), Пенка Христова – Институт на жените фермери, Иван Чалъков  – Съюз на животновъдите в България, Мария Степанчева – Асоциация на биволовъдите в България (АББ) и Велин Георгиев – Национална асоциация на оранжерийните производител (НАОП).

“Да се противопоставим на унищожаването на нашето млечно животновъдство и оранжерийно зеленчукопроизводство”. Това е надслова на пресконференцията , която няколко земеделски организации свикват днес, за да говорят за проблемите си. Преди месец същите организации отправиха финансови  претенции към ресорното министерство и предупредиха, че ако не бъдат изпълнени, следват искания за оставка на земеделския министър и протести, които според предварителните планове трябваше да бъдат в деня на изборите, предаде БНР.

Протести по изборите нямаше, а днес, месец по –късно браншовиците отново алармират, че нито едно от исканията им не е изпълнено, а издръжката на стопанствата става все по-трудна. Те дават и пример – ако годишните приходи от една крава са 5 хил. лв., годишните разходи за нея са двойно по-високи – 10 000. Същевременно през настоящата година нашите фермери получават 30% по ниско подпомагане в сравнение с периода до 2023 година, твърдят те.

И предупреждават, че унищожаването на говедовъдството и зеленчукопроизводството означава дефицит на млечни продукти и зеленчуци, вдигане на цените им и ограничаване в консумацията на мляко и зеленчуци от децата и възрастните хора.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА