Тодор Джиков: БАК и НАЗ проспаха преговорния процес и интересите на фермерите

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
5 Минути

Подписаха споразумение без ковчежника на държавата и министър на финаните, коментира още Джиков

“Пари за Украйна нямало. Една от причините Национална асоциация на картофопроизводителите да напусне преговорите с правителството и да не подпише споразумението е необяснимото поведение на БАК и НАЗ в преговорния процес. Костадин Костадинов, Илия Проданов и Светлана Боянова , бяха поставили на първо място войната с останалите браншови асоциации, следващия приоритет им беше кадруването. Защитаваха Кирил Вътев и Денков за сметка на земеделците. Проспаха преговорния процес и интересите на фермерите”, така бившият зам.-земеделски министър Тодор Джиков коментира нашумялата тема през последните дни, че средствата по мярката заради войната в Украйна не са бюджетирани в бюджета на ДФЗ.

“Защо се допусна споразумение за пари да бъде без участието на министъра на финансите. Това не са дребни детайли, които да се скрият. Именно за това Нанционална асоциация на тютюнопроизводителите и Национална асоциация на картофопроизводителите излязохме от преговорния процес и отказахме да подпишем това споразумение”, допълни още той.

“,,Който не е с нас е против нас”- това беше основния им девиз. Стигна се до там, че напуснаха залата за преговорите по време на втората среща в Министерски съвет, когато влязоха участници от други асоциации. ,,Съединението прави силата”- пише го на една сграда в центъра на София, колеги”, коментира още Джиков по отношение на преговорите, които се водеха с част от браншовите организации преди няколко месеца, когато земеделският бранш протестираше.

“Следващия приоритет им беше да използват преговорите за шумна ПР акция с цел популяризиране на БАК и НАЗ, за сметка на адекватно подпомагане на всички зърнено-житни култури, с което разделиха още повече бранша. Подписаха споразумение без ковчежника на държавата ( министъра на финансите) да участва в преговорите, още повече да си сложи подписа на споразумението. Едно е да искаш, друго е да можеш, трето и четвърто е да го направиш”, допълва още той.

“Трябва бързо да се сформира нов УС на ДФЗ”

“Ще има пари по украинската мярка. Въпросът е да се сформира по бързо новия Управителен съвет на ДФ ,,Земеделие” за да вземе съответното решение”, смята Джиков.

“Пак ще кажа, проблемът и решението не е в 10-те лева. Проблемът е концептуален, фундаментален и много сериозен за българските земеделци. Ще дойде нова жътва след 2 месеца и ние ще имаме същия пазарен проблем. Пазарната конюнктура и световните тенденции не са в наша полза. Ние имаме огромно свръх производство на суровина и ниска принадена стойност от единица площ. В същото време не сме конкурентни и с цена на тази суровина. Нямаме никакви разработени адекватни инструменти за управление на риска в земеделието, нямаме кооперативи с натрупани финансови буфери, които да поемат временни ценови сътресения, вместо земеделските производители. Нямаме законово регламентирано адекватно и дългосрочно земеползване с правилно пазарно уредени поземлени отношения с балансиран интерес на дребни и средни земеделски производители, собственици на земеделска земя и държава”. Така Джиков описва затрудненото положение на земеделците у нас в момента.

“Администрацията в Брюксел подписа споразумението със СТО и след това ни натресе Зелената сделка, без да си направи труда да изчисли реалните последствия за европейските земеделци, като допълнително включи и безмитен внос от Украйна. Да, солидарни сме с Украйна, но защо сметката ,,Лоялност с Украйна” трябва да я плащат основно една част от земеделците? Десетта лева на декар са спасителен пояс в средата на океана, вярно е, няма да потънем днес, но в никакъв случай, няма да стигнем до спасителния бряг и ще потънем утре, ако не вземем адекватни и фундаментални мерки”, допълва още той.

“А на част от браншовиците, ще им дам съвет: Спрете да политизирате проблемите ни и да се поставяте предизборно в услуги на определени партии, спрете да кадрувате в Министерство на земеделието, а защитавайте реалните интереси на земеделците и правете адекватни дългосрочни политики, защото ще дойде ден в който, ще платите скъпа сметка”, коментира още той.

“Трябва да заровим егото и да оставим на страна ПР акциите и политическите реверанси към отделни партии. Ние сме земеделци, гоним си земеделския интерес, търсим баланс между дребни, средни и едри, между земеделци и пазар, земеделци и ЕС и нищо друго не трябва да ни интересува. Нещата са прости, ние ги правим сложни”, заключи той.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА