Живко Живков, АЗПБ: Стартираме диалог за нов Закон за арендата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Новият изпълнителен директор на АЗПБ настоява да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме

„Да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме“, ще бъде мотото на новия изпълнителен директор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Живко Живков, обяви той по време на пресконференция за представяне на новя състав на Управителния съвет на асоциацията. С достатъчно опит и стаж на различни позиции в земеделието, Живков е сред най-добрите експерти в сектора. „Нищо ново няма да направим, ще надградим, ще развием създаденото в асоциацията“, категоричен бе той. Приоритетите на новия изпълнителен директор на АЗПБ в краткосрочен план включват няколко основни точки. На първо място, е да се върнат младите хора в земеделието. „Те са най-ценният капитал“, коментира Живко Живков. Той отбеляза като важна цел е да бъде включена и науката в сектора, но най-важното е да подадем ръка към всички браншови организации, коментира още Живков. „Да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме“, категоричен бе той. Сред приоритетите пред Живков е и привличането на още земеделски производители в редовете на асоциацията, където вече членуват около 2000 стопани.

Живко Живков обяви: „От днес стартираме диалог, събираме становища за подготвянето на нов Закон за арендата с всички организации, земеделски производители, държавни институции, за да защитим страните в тези отношения, да регламентираме начина на плащане и изплащането на рентите“, съобщи Живков. „Ако нямаме стабилни поземлени отношения, няма да има и стабилно земеделие“, допълни още изпълнителният директор на АЗПБ.

Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ допълни, че с подобен закон трябва да се създаде регулация на поземлените отношения. Според него с едногодишните договори, които действат сега, водят до нестабилност в сектора и ползвателят не може да защити проект или инвестиция пред институции или банка. „За да има стабилност в сектора, договорите трябва да са поне 5-годишни“, категоричен бе Върбанов.

По време на срещата бе представен и новият състав на Управителния съвет на асоциацията – Николай Димов, животновъд и зърнопроизводител, Цанко Цанев – животновъд, Иван Георгиев – земеделец, Мартин Драганов – земеделец.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА