Жътвена кампания 2024 ще бъде официално открита в пловдивското село Златитрап

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Жътвена кампания 2024 ще бъде открита днес от служебния министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов. Събитието ще започне в 11:30 часа в село Златитрап, Пловдив, съобщиха от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) и аграрното министерство.

Събитието е част от европейската инициатива “Хляб на мира”, в която страната ни участва. Проектът стартира през 2013 г., когато символично бе отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Инициативата обединява 12 страни от Централна и Източна Европа, които предават в Германия ръж, ожъната в съответната държава, която се смесва и от нея се изпича хлябът на мира.

Традиционно всяка година домакин на събитието е представител на асоциацията от различен регион на страната. Тази година това е Съюзът на зърнопроизводителите от Пловдив.

Събитието ще започне с официална церемония под мотото “Да са златни житата в полето, да е едро в класа зрънцето!”. След това ще се извърши ритуалът по зажънване.

В музикалната програма ще вземат участие танцовият състав и хор от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) – Пловдив, както и дуото Петя Манева и Стилияна-Роса Матева (Double M).

Справка на БТА показва, че миналогодишното начало на жътвената кампания и зажънването на ръжта по проект “Хляб на мира” е било на 28 юни. Тогава домакин на събитието е бил Регионалният съюз на фермерите – Дунавско зърно – Русе, а церемонията се е провела в село Борисово.

Откриването на Жътва 2023 е протекло под мотото “С добро в сърцето, с любов на полето”.

С пресъздаване на народния ритуал “зажънване” започна прибирането на зърнената реколта в Тунджанско миналата седмица. За дванайсета поредна година жътвата беше открита в земеделските масиви с ечемик в село Търнава, в подножието на Бакаджишките възвишения.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА