С възстановка на народните обичаи започна жътвата във варненското село Левски. Ритуалното зажънване беше направено в нива, стопанисвана от сем. Василеви, които са едни от най-големите зърнопроизводители в района. Фирмата им „Насияна“ е изцяло семейна – баща и двамата му синове. Тази година стават 20 години, откакто се занимават със земеделие. Обработват малко над 25 хил. дка земя, която е концентрирана в четири землища. Около половината, от която е собствена. Фирмата разполага и със зърнена база за 15 хил. тона, която е регистрирана като публичен склад. Компанията е първата одобрена по програма САПАРД в Североизточна България през 2000 година с проект за техника. Собствениците имат намерение да разширяват дейността си и засега обмислят дали да кандидатстват с проект по новата Програма за развитие на селските райони.
Традициите са това, което ни отличава като народ, и трябва да се пазят, сподели пред „Агрозона“ един от собствениците Димитър Василев. Началото на жътвата е истински празник за селата, в които работят арендаторите. В събитието се включиха много официални гости, сред които областният управител на Варна, командващият на военно – морските сили, депутати от Комисията по земеделие, както и кметове на околните общини и председатели на общински съвети.
За разлика от много други стопани, в стопанството на семейство Василеви нямат проблеми с работната ръка. Имат работници, които са с тях от самото начало – вече 20 години.
Рецептата за успешен семеен бизнес има много съставки, но най-важното е да се правят много компромиси, защото по-трудно е когато работиш с близки хора. Доказано е в света, че семейните компании са най-устойчиви, но всичко е въпрос на големи отстъпки, споделя единият от собствениците.